Moskva 29. júna 2020 – Gazprom rokuje s čínskymi partnermi o zvýšení dodávok plynu na 44 miliárd m3 ročne. Perspektívne by mohol dostať na úroveň 130 mld m3. V rozhovore pre web spoločnosti Gazprom to uviedol jej generálny riaditeľ Alexej Miller.

„Potenciál spolupráce je veľmi vysoký. Čínsky dopyt po zemnom plyne bude rásť veľmi vysokým tempom. V minulom roku spotreba plynu v Číne vzrástla o takmer 10 percent, čím prekročila 300 miliárd metrov kubických. Za 15 rokov sa môže dopyt po plyne v krajine zdvojnásobiť,“ konštatoval Miller.

Pripomenul, že Gazprom v súčasnosti dodáva plyn do Číny prostredníctvom plynovodu Power of Siberia. V priebehu niekoľkých rokov chce spoločnosť zvýšiť objem dodávok na 38 mld. m3 kubických. Dodávky prostredníctvom ruského plynovodu porastú rýchlejšie ako dovoz LNG a plynu zo strednej Ázie do Číny, tvrdí generálny riaditeľ.

„Chcel by som poznamenať, že spoločnosť Gazprom a jej čínski partneri v súčasnosti rokujú o zvýšení dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Power of Siberia o 6 miliárd metrov kubických, teda na 44 mld. m3 ročne, uviedol Miller s tým, že diskutujú aj o spôsoboch zabezpečenia dodávok plynu z ruského Ďalekého východu, výstavbe Power of Siberia 2 a západnej trasy.

„Vzhľadom na to všetko môžeme povedať, že v dohľadnej budúcnosti objem plynovodu vyvážaného do Číny prekročí 130 miliárd metrov kubických, čo je porovnateľné s našimi objemami dodávok na tradičné trhy,“ uzavrel generálny riaditeľ Gazpromu.