Kyjev 17. júna 2021 – Ukrajinský premiér Denys Šmygal podal žalobu proti nariadeniu protikorupčnej agentúry (NACP) vypovedať zmluvu s Jurijom Vitrenkom ako generálnym riaditeľom štátneho podniku Naftogaz. Predseda vlády požiadal súd, aby nariadenie vyhlásil za nezákonné a zrušil ho. Informoval o tom portál spglobal.com.

Šmygalov krok prichádza dva dni po tom, čo NACP nariadil vláde ukončiť Vitrenkovu zmluvu. Žaloba bola podaná na Kyjevský správny súd, ktorý uviedol, že „rozhoduje o začatí konania v tejto veci“.

Premiér mal lehotu 10 dní na reakciu voči rozhodnutiu NACP, ale podanie žaloby podľa spglobal.com naznačuje, že vláda sa proti nemu dôrazne stavia.

NACP tvrdila, že vymenovanie Vitrenka z konca apríla – po krátkom pôsobení vo funkcii úradujúceho ministra energetiky – bolo v rozpore so zákonmi na prevenciu korupcie. Vitrenko 15. júna odmietol obvinenia NACP ako zaujaté a nezákonné.

Clare Spottiswoode, predsedníčka dozornej rady Naftogazu, sa postavila na stranu NACP a uviedla, že by bolo v záujme Naftogazu aj Ukrajiny, aby bol Vitrenko odvolaný. Konečné rozhodnutie podľa nej urobí Šmygal.

K poslednému vývoju došlo niekoľko dní po tom, ako Vitrenko nariadil Naftogazu, aby začal pripravovať dokumentáciu na podanie žaloby proti Gazpromu, v snahe prinútiť ruskú spoločnosť odblokovať dodávky zemného plynu zo strednej Ázie cez Ukrajinu do Európy. Gazprom cez svoje plynovody tieto toky kontroluje a zablokoval ich na obdobie 15 rokov.

V prípade, že ich nepovolí, Naftogaz Ukrajina deklaroval pripravenosť obrátiť sa na orgány hospodárskej súťaže Európskej únie a riešiť tento problém medzinárodnou arbitrážou.

Vitrenko už zohral vedúcu úlohu pri víťazstve Naftogazu proti Gazpromu na štokholmskom arbitrážnom súde, po ktorého rozhodnutiach získala ukrajinská spoločnosť 2,6 mld USD.

Kompromisná dohoda z decembra 2019 urovnala všetky zostávajúce právne spory medzi Naftogazom a Gazpromom, ale Vitrenko sa zaviazal, že právne kroky opäť obnoví.